Fietsroute rond Breda

Download de route

Ulvenhout is één van de dorpskernen nabij Breda. In iedere richting ligt ook minimaal één kerkdorp. Deze route loopt in ruim vijftig kilometer rond de stad Breda. Door de kerkdorpen, maar ook door talloze bossen die de regio rijk is, trekt de route in noordelijke richting naar de A59. Vanuit hier vervolgt de route weer in zuidelijke richting langs het Houtse Meer. Als u de route tegen de klok in volgt, bewaart u het prachtige Mastbos met het Kasteel Bouvigne voor het laatste gedeelte.

Dat de regio rond Breda genoeg groen heeft, bewijst deze route. De eerste kilometers voeren dwars door het populaire Mastbos heen. Het bos heeft haar naam te danken aan het feit dat de bomen werden gebruikt voor de bouw van de Spaanse vloot en later voor de VOC. Het bos fungeerde tevens als jachtgebied en grondgebied van het koningshuis. Sinds ruim tweehonderd jaar is het in beheer van Staatsbosbeheer. Aan de rand van het Mastbos en langs onze route bevindt zich Kasteel Bouvigne, één van de eyecatchers van Breda.

Via Effen vervolgt de route in noordelijk en gedeeltelijk westelijke richting naar het volgende bos: Het Liesbos. Dat ligt tussen Etten-Leur en Prinsenbeek. We passeren van laatstgenoemd dorp de rand en trekken verder richting knooppunt Zonzeel. Hier passeren we tweemaal onderlangs de snelwegen de A16 en de A59 om in oostelijke richting naar Terheijden te rijden.

Via de dorpstraat en gedeeltelijk langs de noordelijke Mark voert de route over het Brabantse platteland verder in de richting van Den Hout. In onze route vindt echter geen passage door het dorp, maar langs het misschien nog bekendere Houtse Meer. Overigens is dit een mooie locatie voor een tussenstop. Aan de linkerkant heeft u vanuit de weg een prachtig uitzicht over het meer. Direct na het meer rijdt je een bos in. Dit bos verbindt het Houtse Meer met Oosterhout. Langs de rand van Oosterhout rijdt je vrijwel direct het bos van Dorst in. Hier steekt de route over de N-weg door in zuidelijke richting naar Bavel en vervolgens naar Ulvenhout.

De Fazant naar Baarle Nassau

Fietsroute langs de Mark

Fietsroute Markdal (fietsnetwerk)