Het rustgevende Ulvenhoutse bos


Het Ulvenhoutse Bos

Aan de oostelijke rand van Ulvenhout en nabij de bourgondische stad Breda, vinden we het Ulvenhoutse bos. Een prachtig mooi groen gebied van circa 729 hectare (7,29 km2). Het bosrijke gebied is in bezit van Staatsbosbeheer maar is natuurlijk vrij toegankelijk voor wandelaars en natuurgenieters.

Prachtig stukje natuur

Het eigendom van het Ulvenhoutse bos lag vroeger bij de Heren van Breda. In deze tijd (de 15e eeuw) werd dit gebied voornamelijk gebruikt voor het inwinnen van hout en voor de jacht. De Oranje-Nassaus gaven in de 16e eeuw de opdracht voor het aanleggen van Sint-Annabos, wat samen met het Voorbos, het Nieuwbos, het Chaambos en het Prinsenbos onderdeel uitmaakt van het Ulvenhoutse Bos.

Ulvenhoutse bos

Wandelen aan de rand van Breda

Het Ulvenhoutse bos is een prachtig gebied voor menig natuur liefhebber. Zo zijn er door de aanleg van diverse wandel- en fietspaden, wekelijks nog vele bezoekers te vinden die hier hun hond uit laten of kiezen voor een mooie natuur wandeling. Het Ulvenhoutse bos bezit momenteel een viertal gemarkeerde wandel routes waaronder zich ook een rolstoel pad bevind. Dit maakt het bos voor iedereen toegankelijk. Neem bijvoorbeeld de door Staatsbosbeheer uitgezette “Wandelroute Ulvenhoutse bos wit”. Startend vanaf de parkeerplaats maken jullie een schitterende wandeling van ongeveer 4,8 km langs verschillende soorten prachtige naaldbomen. Op deze route zijn honden tevens toegelaten.

Het karakter van het Ulvenhoutse bos oogt zich als een oud, lemig en vochtig wintereiken-beukenbos. Hierdoor is er een groot scala aan flora te vinden in het gebied. Wandelaars kunnen hun ogen uit kijken naar de slanke sleutelbloem, de bosanemoon, eenbes, grote keverorchis, het gele nagelkruid en de witte rapunzel. Door dit prachtige scala aan flora is het Ulvenhoutse bos dan ook aangewezen als een Natura-2000 gebied.

Leuk feitje: De grond van het Ulvenhoutse bos is erg stug en bestaat uit meerdere lagen grondsoorten. Hierdoor trekt water niet altijd even goed de grond in. Om deze reden heeft Staatsbosbeheer in het verleden vele greppels gegraven die het water op kunnen vangen en gelijk dieper de grond in brengen. Deze greppels zijn momenteel nog duidelijk aanwezig en zorgen voor een beter behoud van de natuur.

Even uitrusten na de wandeling

Aan de rand van het Ulvenhoutse bos bevind zich De Fazant. Hier kunnen gasten het hele jaar door genieten van het overdekte terras of de riant opgezette barbecue welke zich bevinden midden in de natuur.


Reserveer uw plekje na uw bezoek aan het Ulvenhoutse Bos